Αυξήστε τις απευθείας κρατήσεις του ξενοδοχείου σας

Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Αύξηση Direct Bookings: Πως να βελτιώσετε τις απευθείας κρατήσεις

 

Είναι δεδομένο ότι το συμφέρον του ξενοδοχείου βρίσκεται στις απευθείας πωλήσεις, κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους πωλήσεων. Μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη ιστοσελίδα, με αξιόπιστη και χρηστική μηχανή κρατήσεων, αποτελούν τη σωστότερη βάση για να επιτευχθούν ικανοποιητικές πωλήσεις και αύξηση direct bookings.

Και εδώ, το βασικό ερώτημα που γεννιέται: είναι επαρκή τα εργαλεία που διαθέτει το κατάλυμα ή χρειάζονται ανανέωση/αλλαγή; Μία αξιολόγηση της απόδοσης θα απαντήσει στο ερώτημα.

Α. Μελετήστε την απόδοση της ιστοσελίδας σας:

Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τη σελίδα σας με άλλες σύγχρονες ιστοσελίδες (προτιμήστε σελίδες ξενοδοχείων). Είναι το ίδιο εύχρηστη; Λειτουργούν αποτελεσματικά οι εφαρμογές που έχετε; Ανταποκρίνεται σε φορητές συσκευές; Έχει σωστή αναλογία κειμένου και φωτογραφιών; Έχει επισκεψιμότητα;

Τα στατιστικά στοιχεία (πχ. Google analytics) σίγουρα βοηθάνε στο να κατανοήσει κάποιος περισσότερα για την ποιότητα της σελίδας. Εάν δεν σας είναι διαθέσιμα, ζητήστε από τον developer που σας κατασκεύασε τη σελίδα να σας κοινοποιήσει στοιχεία σε όποια μορφή είναι διαθέσιμα. Ενδείξεις χαμηλής απόδοσης, όπως χαμηλή επισκεψιμότητα, υψηλό bounce rate, χαμηλός μέσος χρόνος παραμονής στη σελίδα αποτελούν λόγους να εξετάσετε λύσεις βελτίωσης με τον developer σας.

Αναζητήστε το κατάλυμά σας στις μηχανές αναζήτησης ή χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά ώστε να δείτε εάν εμφανίζεται το κατάλυμά σας και αν ναι σε ποια θέση.

Χρησιμοποιείστε δωρεάν online εργαλεία για να αξιολογήσετε την απόδοση της σελίδας σας και ταυτόχρονα να εξοικειωθείτε με τις νέες τάσεις διαβάζοντας άρθρα (υπάρχει πληθώρα απλών και κατανοητών άρθρων πάνω σε αυτό το θέμα). Μία απλή αναζήτηση θα σας φέρει αρκετά αποτελέσματα.

Εάν εξαντλήσετε τα παραπάνω και κρίνετε ότι η σελίδα σας δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω (ή δεν δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε σε ένα εύλογο διάστημα), τότε εξετάστε το ενδεχόμενο επένδυσης σε νέα ιστοσελίδα με σύγχρονα χαρακτηριστικά και έμφαση σε:

  • Εμπειρία χρήστη (UX).
  • Απόκριση σε φορητές συσκευές (Responsive).
  • Φιλικό Search Engine Optimization (SEO), ιδανικά να συμπεριλαμβάνει SEO optimization.
  • Φιλικό σύστημα διαχείρισης (CMS), ώστε να μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε μικρο-αλλαγές.
  • Επαρκές περιεχόμενο (πρωτότυπα κείμενα, φωτογραφίες κλπ)
  • Επαρκής ασφάλεια και αξιοπιστία
  • Ταχύτητα
 
 

Η υψηλή επισκεψιμότητα μίας σελίδας αρκεί. Πρέπει να υπάρχει διάδραση και ο πελάτης να προχωρά στο επόμενο βήμα, της κράτησης.

Β. Επιβεβαιώστε την απόδοση της μηχανής κρατήσεων:

Οι περισσότερο γνωστές μηχανές κρατήσεων εξασφαλίζουν καλή εμπειρία χρήστη, ασφάλεια συναλλαγής και αρκετές δυνατότητες προσαρμογής. Εάν έχετε κάνει μία τέτοια επιλογή, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να επενδύσετε στις δυνατότητές της.

Ένας βασικός δείκτης αναφοράς που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την απόδοση, είναι η μετατρεψιμότητα (conversion). Και εδώ, δεν υπάρχει ένα ποσοστό αναφοράς, και αυτό διότι ποικίλει ανά προορισμό, κατάλυμα κλπ (ενδεικτικά σε καταλύματα πόλης το ποσοστό τείνει να είναι μεγαλύτερο).

Συνεπώς μπορεί να έχουμε ένα Resort 5*, με μεγάλο αριθμό αναζητήσεων και το ποσοστό conversion να μη ξεπερνά το 3%, ένα μικρομεσαίο κατάλυμα με σαφώς λιγότερες αναζητήσεις να πετυχαίνει υψηλότερο ποσοστό (4-5%), ενώ ένα ξενοδοχείο πόλης κοντά στο αεροδρόμιο να πετυχαίνει conversion υψηλότερα του 8%. Επίσης συμβαίνει συχνά σε εποχικά καταλύματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το conversion να τείνει προς το 0%, λόγω χαμηλών κρατήσεων. Ενδεχομένως το conversion να είναι χαμηλό σε περιόδους που η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και το κατάλυμα διαθέτει, για παράδειγμα, μόνο τα «ακριβά» δωμάτια.

Συνεπώς, μία εναλλακτική προσέγγιση είναι η βελτίωση αυτού του ποσοστού με βάση τα δεδομένα του κάθε καταλύματος. Τα σίγουρα βήματα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Σωστή αποτύπωση των παροχών και των χαρακτηριστικών του καταλύματος.
  • Έμφαση στα δυνατά σημεία του καταλύματος και στην ασφάλεια της συναλλαγής.
  • Παροχή κινήτρων στους πελάτες που κλείνουν απευθείας (πχ. χαμηλότερη τιμή, εξτρά παροχές κλπ).
 

Χρησιμοποιήστε τις επιλογές που σας παρέχει η μηχανή κρατήσεων της σελίδας σας και δώστε κίνητρο στους απευθείας πελάτες ώστε να αυξήσετε το conversion.