Χρήσιμος Οδηγός για online πωλήσεις!

Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Βασικές Συμβουλές για τη σωστή διαχείριση των online πωλήσεων

Ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός για online πωλήσεις ξενοδοχείων θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία. 

Η κρίση που επήλθε λόγω του Covid-19  έπληξε μεταξύ άλλων πολύ έντονα τον τομέα του τουρισμού.  Γι’αυτό, οποιαδήποτε κίνηση για τη βελτίωση της online εικόνας του  καταλύματος, πρέπει να προκύπτει από τεκμηριωμένες ανάγκες.  Ο σκοπός είναι να μην προβείτε σε σπασμωδικές κινήσεις που θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα, αλλά να κινηθείτε στρατηγικά, κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα. Αποφασίστε λοιπόν σε ποιες ανάγκες να επικεντρωθείτε, και βοηθήστε την επιχείρησή σας να ανεβάσει τις πωλήσεις της!

Καλή επιτυχία!

Χτίστε μια δυναμική και εύχρηστη Ιστοσελίδα

Όταν μιλάμε για online πωλήσεις ξενοδοχείων πρώτα και κύρια ξεκινάμε από την εικόνα του καταλύματος στη δική του ιστοσελίδα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η ιστοσελίδα σας προσαρμόζεται αυτόματα σε όλες τις συσκευές (κινητά, tablet, laptop).  Μετά, εξασφαλίστε ότι δίδονται με σαφήνεια και απλότητα τα παρακάτω 10 χαρακτηριστικά:

 1.  Δωμάτια – παροχές, τετραγωνικά, πόσα άτομα χωράνε, που κοιμούνται κλπ.
 2.  Κοινόχρηστοι χώροι – ποιοι είναι, τι προσφέρεται, κλπ. Παραδείγματος χάρη: Πισίνα – πόσα τετραγωνικά είναι, αν υπάρχει παιδική, πόσο βαθιά είναι, αν μπορώ να έχω φαγητό/ποτό εκεί, ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας.
 3.  Τοποθεσία – τι θα βρούμε γύρω και κοντά στο κατάλυμα (αξιοθέατα, δάση, παραλίες, ευκαιρίες για άθληση, περιπατητικές διαδρομές, κλπ)
 4.  Υπάρχει σύνδεση με αξιόπιστο και φιλικό στο χρήστη Booking Engine; αυτό είναι μεταφρασμένο στις κύριες γλώσσες επισκεπτών;
 5.  Σχόλια Πελατών – Υπάρχουν αξιολογήσεις από προηγούμενους πελάτες που διέμειναν στο κατάλυμα;
 6.  Βραβεία από ΟΤΑs, Τοur Operators, ή από άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες.
 7.  Κοινωνικά Δίκτυα – υπάρχει link για τα δίκτυα όπου θα βρει κάποιος το ξενοδοχείο (Facebook, Ιnstagram, και άλλα);
 8.  SEO – είναι τα κείμενα, φωτογραφίες, κώδικας, φτιαγμένα έτσι ώστε να μη διαβάζονται μόνο από το ανθρώπινο μάτι, αλλά και από τις μηχανές  αναζήτησης (bots);
 9.  Εμπειρία χρήστη:  είναι οι παραπάνω πληροφορίες δοσμένες με εύχρηστο και λειτουργικό τρόπο ώστε ο επισκέπτης να μη χρειάζεται να μαντέψει που βρίσκεται το κάθε τι;
 10. Είναι η ιστοσελίδα μας μεταφρασμένη στις κύριες γλώσσες επισκεπτών του ξενοδοχείου;
 
 

Η ιστοσελίδα σας δεν είναι απλά το μέσο για μια σύντομη περιγραφή του ξενοδοχείου.  Πρέπει να ελκύει τον επισκέπτη και να του δίνει την ξεκάθαρη εικόνα πως εδώ θα απολαύσει τις παροχές και τις υπηρεσίες που ζητάει.  Πρέπει να του δημιουργεί την επιθυμία να διαμείνει στη δική μας επιχείρηση για τις διακοπές ή το ταξίδι του!

Βεβαιωθείτε ότι η παρουσία σας στους OTA είναι σωστή

Η παρουσία στα μεγάλα κανάλια διανομής είναι σημαντική, διότι έτσι θα σας δουν πολλοί δυνητικοί επισκέπτες, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν γνώση για την επιχείρησή σας. Για αυξημένες online πωλήσεις ξενοδοχείων, εστιάστε λοιπόν στα παρακάτω:

Παρουσίαση

Είναι αναλυτική, χωρίς να λείπουν παροχές; Εδώ αναφερόμαστε σε παροχές, υπηρεσίες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πιστοποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν, και άλλα σχετικά.

Φωτογραφίες

Είναι όλες υψηλής ανάλυσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε ΟΤΑ;

Insights

Τα στατιστικά και οι ευκαιρίες αξιοποιούνται στο έπακρο με γνώμονα τους στόχους του ξενοδοχείου; π.χ. δεν αρκεί να συμμετέχουμε σε κάποιο loyalty πρόγραμμα, αν δεν μας αποδίδει περισσότερα κέρδη.

Τιμές – Διαθεσιμότητα

 • Έχει εγκατασταθεί Channel Manager, ώστε να ενημερώνονται όλα τα κανάλια ταυτόχρονα με τις ίδιες τιμές και δωμάτια; Απλό παράδειγμα: χωρίς Channel Manager, σε ποιο κανάλι θα προτιμήσετε να ‘δώσετε’ το τελευταίο διαθέσιμο δωμάτιο του καταλύματος;
 • Έχουν ανέβει όλοι οι τιμοκατάλογοι που προσφέρει το ξενοδοχείο; (RR, ΒΒ, ΗΒ, FB, ΑΙ)
 • Οι προσφορές που κάνουμε, ανεβαίνουν σε όλα τα συνεργαζόμενα κανάλια, ή μόνο σε αυτά που μας φαίνονται πιο φιλικά στη χρήση/έχουμε καλύτερη επικοινωνία;
 
 

Η προβολή σας στους ΟΤΑ, σας φέρνει πολλούς επισκέπτες ΔΩΡΕΑΝ και στη δική σας ιστοσελίδα.  Αν καταφέρετε να τους ικανοποιήσετε κατά την πρώτη διαμονή τους μέσω των ΟΤΑ, θα μπορέσετε ίσως να αποκτήσετε μόνιμη πελατεία, που θα κλείνει απευθείας.

Βεβαιωθείτε ότι η παρουσίασή σας στα κανάλια METASEARCH είναι άψογη.

Οι ιστοσελίδες όπως Τripadvisor, Trivago και άλλες, δίνουν σύντομες και περιεκτικές πληροφορίες για το κατάλυμά μας. Σε αυτές διαφημίζονται οι ΟΤΑ, ανταγωνιζόμενοι για το ποιος θα κερδίσει την κράτηση του επισκέπτη.  Έχετε όφελος να διατηρείτε άψογες τις πληροφορίες για το κατάλυμά σας, ώστε να οι επισκέπτες να επιλέξουν εσάς, αντί του ανταγωνισμού. Γι αυτό έχετε υπόψη σας τα εξής:

 1. Είναι οι πληροφορίες μας παντού ενημερωμένες (τοποθεσία, δωμάτια, υπηρεσίες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας);
 2. Υπάρχουν links προς τη δική μας ιστοσελίδα όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
 3. Είναι τα κείμενα ελκυστικά και περιεκτικά;
 4. Έχουν ενημερωθεί όλες οι παροχές μας;
 
 

Πολλά κανάλια Metasearch, διαθέτουν προγράμματα διαφήμισης με ετήσιο κόστος, ή pay-per-click, για να ανεβάσετε τον αριθμό των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας, και κατ’επέκταση τις κρατήσεις. Η απόφαση για συμμετοχή σε αυτά, θα πρέπει να παρθεί μετά από προσεκτική ανάλυση των δυνατοτήτων σας και του πιθανού όφελους.

Καταχωρηθείτε με επιτυχία στα SOCIAL MEDIA

Η παρουσία στα social media είναι έμμεσα χρήσιμη για τις online πωλήσεις ξενοδοχείων από την άποψη ότι μπορείτε να έχετε άμεση και διαπροσωπική αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας, μελλοντικούς και περασμένους.  Είναι λοιπόν σημαντικό να επιμεληθείτε τα εξής:

 1. Παρουσίαση – είναι αναλυτική και φιλική στο χρήστη; (φωτογραφίες, παροχές, κείμενα, τοποθεσία)
 2. Υπάρχει σύνδεσμος προς το Βooking Εngine (Μηχανή Κρατήσεων) του καταλύματος;
 3. Υπάρχουν σχόλια πελατών;
 4. Κάνουμε συχνά αναρτήσεις με ενδιαφέρον και ελκυστικό περιεχόμενο για το κατάλυμα;