Digital Marketing Ξενοδοχεια: Συμβουλές για αποτελεσματικές δημοσιεύσεις σε Social Media ξενοδοχείου

Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Digital Marketing για ξενοδοχεία: Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των Social Media του Ξενοδοχείου

Οι χρήστες των Social Media αυξάνονται συνεχώς και πλέον οι πλατφόρμες όπως το Facebook ξεπερνούν τους 2.7 δις χρήστες, ενώ το Instagram ξεπερνά τους 1.1 δις χρήστες. Η αποτελεσματική διαχείριση των Social Media συμβάλει σημαντικά στην προβολή και τη διαφήμιση ενός ξενοδοχείου. Μέσα από επιτυχημένες δημοσιεύσεις, μία ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να πετύχει:

  • Brand Awareness
  • Διάδραση με το κοινό & αύξηση πιστότητας πελατών
  • Περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο
  • Προβολή χρήσιμων πληροφοριών & προσφορών
  • Περισσότερες Πωλήσεις

Πως όμως δημιουργούμε αποτελεσματικές δημοσιεύσεις στο Facebook ή στο Instagram;

Παρακάτω περιγράφονται ορισμένες καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού στη εκτέλεση στρατηγικής marketing μέσω Social Media.

Επιλέξτε το στόχο που θέλετε να πετύχετε

Κάθε ξενοδοχείο, επιλέγει τη στρατηγική digital marketing την οποία θέλει να ακολουθήσει ώστε να πετύχει το θεμιτό στόχο. Οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο που θα δημοσιευθούν, οφείλουν να είναι σχετικές με το στόχο αυτό.

Για παράδειγμα, ένα νέο ξενοδοχείο πρέπει να δημιουργήσει brand awareness προβάλλοντας έντονα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του (τοποθεσία, διακόσμηση κλπ). Αντίστοιχα, ένα ξενοδοχείο με αρκετούς επαναλαμβανόμενους πελάτες μπορεί να αυξήσει την πιστότητα μέσω ειδικών προσφορών για μέλη.

Δημιουργήστε πρωτότυπο και καθηλωτικό περιεχόμενο

Το περιεχόμενο, όπως σε κάθε διαδικτυακό εργαλείο, είναι μείζονος σημασίας. Αρχικά, η επιλογή του περιεχομένου πρέπει να βασίζεται στον στόχο.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημοσιεύσεις και οφείλουν να εναλλάσσονται ώστε να διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον των χρηστών.

Χρησιμοποιήστε μία δωρεάν εφαρμογή (όπως το Canva) για τη δημιουργία γραφικών. Φροντίστε κάθε ανάρτηση να συνοδεύεται με ένα σύντομο κείμενο που να προκαλεί διάδραση.

Προσθέστε συμβουλές για τα τοπικά αξιοθέατα, την κουζίνα και τις δραστηριότητες. Μη φοβηθείτε την αυθεντικότητα και τον αυθορμητισμό και μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε emoticons και σύμβολα.

Επιλέξτε τα σωστά hashtag

Τα hashtags είναι ετικέτες που βοηθούν του χρήστες να βρουν τις αναρτήσεις και τη σελίδα σας. Με τη χρήση hashtag συσχετίζετε τη δημοσίευσή σας με ένα θέμα (πχ. #hotelsathens) και προβάλλεστε σε χρήστες που ψάχνουν αντίστοιχο περιεχόμενο. Φροντίστε να προσθέτετε hashtag με βάση τη δημοσίευση και επιλέξτε όσο το δυνατόν τα πιο δημοφιλή hashtags. Αποφύγετε τη χρήση πολλών hashtags στην ίδια δημοσίευση ώστε να μη χαρακτηριστεί το post σας ως spam. 3-4 είναι αρκετά.

TIPS:

Εμπλουτίστε τη σελίδα σας με φωτογραφικό υλικό, απλές και χρήσιμες περιγραφές, καθώς και όλα τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, e-mail, website).

Προσθέστε το λογότυπο του ξενοδοχείου ως φωτογραφία προφίλ και επιλέξτε μια χαρακτηριστική και εντυπωσιακή φωτογραφία για cover.

Μη ξεχάσετε να προσθέσετε το link για κράτηση στο αντίστοιχο πεδίο.

Επιδιώξτε τη διάδραση και προτρέψτε τους χρήστες σε κοινοποίηση

Οι αναρτήσεις οφείλουν να  προτρέπουν τους χρήστες σε διάδραση. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κοινό και βοηθά στην προώθηση του ξενοδοχείου στην πλατφόρμα. Συμπεριλάβετε το link του ιστότοπου του ξενοδοχείου ώστε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και τις κρατήσεις.

Κάντε συχνές δημοσιεύσεις

Το πόσο συχνά, εξαρτάτε από το χρόνο και το υλικό που διαθέτετε. Δε χρειάζεται να έχετε καθημερινά 2 και 3 αναρτήσεις. Αλλά μία συνέπια στις δημοσιεύσεις βοηθά το κοινό να διατηρεί το ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο σας. Επιπλέον, ο αλγόριθμος του Facebook, προωθεί τις σελίδες επιχειρήσεων που έχουν συχνότερο και πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Εξασφαλίστε αμεσότητα στην επικοινωνία με τους χρήστες

Πέρα από την προσωποποιημένη επικοινωνία, καλό είναι οι απαντήσεις σας σε σχόλια, οι αντιδράσεις σας (likes κλπ) και γενικότερα η διάδρασή σας με τους επισκέπτες να είναι άμεση. Απαντήστε άμεσα και επιβραβεύστε ένα πελάτη που απαντά ή αναρτά υλικό σχετικό με το ξενοδοχείο σας με ένα like. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε το ενδιαφέρον των πελατών σας ψηλά. Απαντήστε ήπια σε τυχών αρνητικές κριτικές, εφόσον έχετε κατανοήσει το τυχών πρόβλημα.

Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα και προσαρμόστε τις κινήσεις σας:

Η μελέτη των αποτελεσμάτων είναι σημαντική και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσιεύσεων. Δοκιμάστε νέες ιδέες και ακούστε τους πελάτες σας.

TIP:

Δημιουργήστε περιεχόμενο πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε χορηγούμενες διαφημίσεις. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα και θα αξιοποιήσετε το ποσό που θα επενδυθεί.