Disparity – Τι είναι & από που προκαλείται
Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά
Dis-Parity: Ορολογία, αιτίες, παραδείγματα
Τι είναι Dis-Parity;
Ως γνωστόν, με τον όρο Parity, περιγράφουμε την ισοτιμία στα Online κανάλια στα οποία εμφανίζεται ένα κατάλυμα (website ξενοδοχείου, OTAs, Wholesalers)
Ο όρος Parity καθιερώθηκε από τις συμφωνίες μεταξύ καταλύματος και καναλιού διανομής (συνήθως online) ώστε να διασφαλίζεται κυρίως ο κάθε ΟΤΑ (Online Travel Agent), από τον ανταγωνισμό.
Γιατί πρέπει να διατηρώ Parity;
Ανεξάρτητα από τους όρους που μπορεί να δεσμεύουν ένα κατάλυμα για να διατηρεί parity, η διατήρηση ισοτιμίας είναι μια σωστή στρατηγική fair play η οποία ωθεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των καναλιών πώλησης. Και αυτό διότι ένα κατάλυμα χρειάζεται συνεργασίες ώστε να πετύχει υψηλή πληρότητα στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Αν λάβουμε δε και τον πελάτη ως τελικό αποδέκτη, όντας σε ισοτιμία ένα ξενοδοχείο, εμφανίζει πιο ακέραιη τιμολογιακή πολιτική, συνεπώς και ασφάλεια ώστε να πραγματοποιήσει την κράτησή του.
“Η διατήρηση ισοτιμίας είναι μια σωστή στρατηγική fair play η οποία ωθεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των καναλιών πώλησης.”
Από που προκαλείται το Disparity;
Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Ο λόγοι ποικίλουν και μπορεί να αποτελούνται από ένα λόγο ή συνδυασμό πολλών παραμέτρων. Οι κυριότεροι λόγοι συνοψίζονται παρακάτω:
Μη ελεγχόμενη διανομή τιμών.
Συμβαίνει κυρίως από wholesalers κ B2B κανάλια όπου η διανομή τιμής ή το mark-up δεν ελέγχεται. Στις περιπτώσεις αυτές η διανομή γίνεται αυτοματοποιημένα και για αυτό προκύπτουν πολλά διαφορετικά κανάλια πώλησης.
Ανθρώπινος παράγοντας και πιθανό λάθος ή αμέλεια.
Ισχύει τόσο από την πλευρά του ξενοδοχείου όσο και (σπανιότερα ίσως) από την πλευρά το Online καναλιού πώλησης
Σύνθετη δομή των online καναλιών πώλησης,
όπου απαιτείται χρόνος ώστε το ξενοδοχείο να διατηρεί ισοτιμία σε όλα τα κανάλια
Ειδικές προσφορές και προγράμματα
που προωθούν τα Online κανάλια πώλησης (loyalty programs, κρυφές προσφορές, προσφορές ανά χώρα ή ανά συσκευή κλπ)
Μη χρήση channel manager
με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατος χρονικά ο έλεγχος και η αλλαγή τιμών σε όλα τα κανάλια
Τεχνικοί λόγοι
πχ. λάθος set-up/mapping στο channel manager, αργή ανταπόκριση channel manager, bug σε ένα από τα συστήματα, λάθος συνδεσιμότητα μεταξύ τρίτων καναλιών, λάθος meal plan ή αριθμός ατόμων κλπ
Διαφορετική πολιτική του εκάστοτε online καναλιού πώλησης
Αφορά σε δύο κύριες κατηγορίες: α. συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι φόροι και λοιπές χρεώσεις στην τελική τιμή, β. μείωση της προμήθειας από τον εκάστοτε OTA (μονομερώς ή κατόπιν συμφωνίας)
Μη ενημέρωση διαθεσιμότητας των δωματίων σε όλα τα κανάλια
με αποτέλεσμα το Α κανάλι να έχει διαθέσιμο τον οικονομικό τύπο δωματίου ενώ τα Β να μην τον διαθέτει
Offline συμβόλαια με Tour Operators
οι οποίοι διανέμουν τις τιμές σε online κανάλια, μέσω B2B συνεργασιών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών, δεν είναι ξεκάθαρο το mark-up της τιμής πώλησης, ή οι τιμές διανέμονται και σε τρίτους
Παραδείγματα Dis-Parity
Τα συχνότερα παραδείγματα που μπορεί να συναντήσουμε είναι τα εξής:
- Ο OTA A, ενεργοποιεί μία καμπάνια για Early Booking στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που δεν ενεργοποιεί ο ΟΤΑ Β
- Το κανάλι Α να συμπεριλαμβάνει το φόρο διαμονής στην τελική τιμή ενώ το κανάλι Β να μην τον συμπεριλαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα 5* ξενοδοχείο η τιμή θα διαφέρει κατά 4€ ανά ημέρα
- Σε ιστοσελίδα metasearch (Tripadvisor, Trivago κλπ), εμφανίζονται net (ή με μικρό mark-up) τιμές από Wholesaler με τον οποίο το ξενοδοχείο δεν έχει απευθείας συνεργασία
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος, όπου παρουσιάζονται λύσεις και προτάσεις, καθώς και γενικά συμπεράσματα.