Κατασκευή Ιστοσελίδας Ξενοδοχείου: Πρακτικές για μέγιστη απόδοση σε απευθείας κρατήσεις

Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Μεγιστοποίηση απευθείας κρατήσεων: Βέλτιστες πρακτικές για ιστότοπους ξενοδοχείων με υψηλή μετατροπή

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η διαδικτυακή παρουσία των ξενοδοχείων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών και στην αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου το 87% των ταξιδιωτών περιηγούνται στον ιστότοπο ενός ξενοδοχείου πριν λάβουν μια απόφαση κράτησης. 

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός ιστότοπου με καλή απόδοση που όχι μόνο “αιχμαλωτίζει” τους επισκέπτες αλλά και τους μετατρέπει σε απευθείας πελάτες. 

κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου

Brilliance Suites Santorini

Στις διαδικτυακές πωλήσεις ξενοδοχείων, όπου η συνεργασία με διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία (OTA) παρέχει ορατότητα, το “billboard effect” συχνά οδηγεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν απευθείας τον ιστότοπο ενός ξενοδοχείου για μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία και καλύτερες προσφορές.

Κατασκευή Ιστοσελίδας Ξενοδοχείου – Βέλτιστες πρακτικές για ιστοσελίδες ξενοδοχείων με υψηλή μετατροπή:

Στο παρόν άρθρο σας παρουσιάζουμε τις βέλτιστες πρακτικές για κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για απευθείας κρατήσεις.

Οπτικά στοιχεία και συναρπαστικό περιεχόμενο για αύξηση του χρόνου παραμονής και της συνολικής διάδρασης:

Ξεκινήστε με απλά στοιχεία τα οποία κρατούν τους επισκέπτες και συμπεριλάβετε γραφικά και φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά, τις ανέσεις και το περιβάλλον του ξενοδοχείου σας. Οι εικόνες και τα βίντεο υψηλής ποιότητας συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής πρώτης εντύπωσης και παρακινούν τους πιθανούς επισκέπτες να εξερευνήσουν περαιτέρω. Συμπληρώστε την παρουσίαση με συναρπαστικό περιεχόμενο που τονίζει τις προσφορές του ξενοδοχείου σας, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών περιγραφών δωματίων, επιλογών για φαγητό και ειδικών πακέτων.

Εύκολη και Απρόσκοπτη διαδικασία κράτησης η οποία εμπνέει ασφάλεια

Βελτιώστε τη διαδικασία κράτησης για να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και φιλική προς το χρήστη. Εφαρμόστε μια φιλική προς το χρήστη μηχανή κρατήσεων που επιτρέπει στους επισκέπτες να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα, να επιλέγουν ημερομηνίες και να ολοκληρώνουν την κράτησή τους με ευκολία και ασφάλεια. Η προσφορά αποκλειστικών προνομίων ή εκπτώσεων για απευθείας κρατήσεις μπορεί να δώσει περαιτέρω (αποκλειστικά) κίνητρα στους επισκέπτες να κάνουν κράτηση μέσω του ιστότοπού σας. Μη ξεχνάτε ότι η μηχανή κρατήσεων πρέπει να παρέχει άμεση κράτηση (και όχι κατόπιν αιτήματος), ενώ πλέον απαραίτητη θεωρείται και η δυνατότητα online πληρωμής.

Η μηχανή κρατήσεων που χρησιμοποιούμε εμείς στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία μας είναι η Webhotelier.

Όσον αφορά online πληρωμές σας συστήνουμε τη Viva Wallet.

Άριστη απόδοση σε κινητά και φορητές συσκευές (responsive)

Με την αυξανόμενη επικράτηση της περιήγησης σε κινητά, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι πλήρως βελτιστοποιημένος για κινητές συσκευές. Ο σχεδιασμός με απόκριση διασφαλίζει ότι ο ιστότοπός σας φαίνεται και λειτουργεί απρόσκοπτα σε smartphone και tablet, παρέχοντας μια εμπειρία κράτησης χωρίς τριβές για ταξιδιώτες που βρίσκονται εν κινήσει. Φροντίστε να διαφοροποιείτε το περιεχόμενο για κινητά, μιας και η πλοήγηση και συνεπώς η ευκολία στη χρήση μπορούν να απλοποιηθούν σημαντικά, . Συμπεριλάβετε widgets για άμεση επικοινωνία (πχ. whatsapp) των πελατών καθώς και Call-to-action κουμπιά όπως αυτό της άμεσης κλήσης στο τηλέφωνο. Αποφύγετε banners τα οποία παρεμβάλουν την μικρή οθόνη του κινητού καθώς και τα μεγάλα κείμενα με μικρή γραμματοσειρά. 

Βέλτιστη Εμπειρία Χρήση (UX – User Experience) και άρτια λειτουργία:

Χρησιμοποιήστε αναλυτικά τα δεδομένα που σας παρέχει η Google ή άλλα εργαλεία, ώστε να εξατομικεύσετε την εμπειρία του χρήστη και να στοχεύσετε αποτελεσματικά τα μηνύματα μάρκετινγκ. Τμηματοποιήστε το κοινό σας με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, τη συμπεριφορά κρατήσεων στο παρελθόν και τις προτιμήσεις για να παρέχετε προσαρμοσμένες προσφορές και προωθήσεις που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους. Οι εξατομικευμένες συστάσεις και τα κίνητρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα απευθείας κρατήσεων. Προσθέστε μενού και συνδέσμους οι οποίοι διευκολύνουν την πλοήγηση του χρήστη σε κάθε σελίδα και φροντίστε να περιλαμβάνετε τις σημαντικές εφαρμογές (όπως πχ. τη δυνατότητα κράτησης) σε κάθε σελίδα, εύκολα και ευδιάκριτα.

Κοινωνική απόδειξη (social proof) και κριτικές επισκεπτών για αύξηση της αξιοπιστίας του ιστότοπου:

Προβάλετε θετικές κριτικές και μαρτυρίες επισκεπτών (guest reviews) σε περίοπτη θέση στον ιστότοπό σας για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δυνητικούς πελάτες. Ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να αφήσουν σχόλια μετά τη διαμονή τους και απαντήστε άμεσα σε τυχόν σχόλια ή ανησυχίες ώστε να ενδυναμώσετε την παρουσία σας στις πλατφόρμες με κριτικές. Η κοινωνική απόδειξη ενισχύει την εμπιστοσύνη στο ξενοδοχείο σας και μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις κρατήσεων των πιθανών επισκεπτών. Ταυτόχρονα προσθέστε βραβεία από συνεργάτες σας (όπως πχ. tripadvisor) ώστε να μεταφέρετε αυτή την αξιοπιστία στους επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσθέσετε “backlink” στη σελίδα σας (το οποίο αυξάνει σημαντικά το authority του ιστότοπού σας).

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) για υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα:

seo για ξενοδοχεία

search engine optimization για ξενοδοχεία

Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization) για να βελτιώσετε την ορατότητά του και να προσελκύσετε οργανική επισκεψιμότητα. Διεξάγετε έρευνα λέξεων-κλειδιών για να προσδιορίσετε σχετικούς όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται από ταξιδιώτες στην αγορά-στόχο σας. Βελτιστοποιήστε τους τίτλους σελίδων, τις μετα-περιγραφές και το περιεχόμενο για να βελτιώσετε την κατάταξη του ιστότοπού σας στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP) και να αυξήσετε την κατάλληλη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.

Υψηλή απόδοση ιστότοπου και σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Η απόδοση ενός ιστότοπου, ιδιαίτερα η ταχύτητα φόρτωσης, είναι πρωταρχικής σημασίας. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες αναμένουν ότι οι ιστότοποι θα φορτωθούν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα και ακόμη και μια καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση στις μετατροπές. Οι ιστότοποι αργής φόρτωσης απογοητεύουν τους επισκέπτες, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης και απώλεια εσόδων.

Επιπλέον, οι μηχανές αναζήτησης δίνουν προτεραιότητα στις ιστοσελίδες γρήγορης φόρτωσης στην κατάταξή τους, επηρεάζοντας την προβολή και την οργανική επισκεψιμότητα. Ως εκ τούτου, η βελτιστοποίηση της απόδοσης του ιστότοπου, ειδικά η ταχύτητα φόρτωσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη, τη διατήρηση των επισκεπτών και την επιτυχία της επιχείρησης.

Χρησιμοποιείστε Εργαλεία παρακολούθησης και βελτιστοποίησης: 

Η παρακολούθηση ενός ιστότοπου ξενοδοχείου είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του. Ξεκινήστε παρακολουθώντας την επισκεψιμότητα του ιστότοπου για να κατανοήσετε τη συμπεριφορά και τις πηγές των επισκεπτών. Αναλύστε τα ποσοστά μετατροπών για να μετρήσετε την ικανότητα του ιστότοπου να μετατρέπει τους επισκέπτες σε πελάτες (κρατήσεις). Παρακολουθήστε τα ποσοστά εγκατάλειψης καθώς και το μέσο χρόνο παραμονής στη σελίδα, ώστε να εντοπίσετε σελίδες που μπορεί να χρειάζονται βελτίωση (ή κατάργηση). Παρακολουθήστε τις τάσεις κρατήσεων, όπως τις ώρες αιχμής κρατήσεων και τους δημοφιλείς τύπους δωματίων, για να βελτιστοποιήσετε τη διαθεσιμότητά σας, τις προσφορές και τα λοιπά στοιχεία που βελτιώνουν τις πωλήσεις.

Δώστε προσοχή στα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών και στις προτιμήσεις συσκευών για να εξασφαλίσετε μια απρόσκοπτη εμπειρία σε όλες τις πλατφόρμες. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το Google Analytics για να συλλέξετε ολοκληρωμένα δεδομένα και να ελέγχετε τακτικά στατιστικά στοιχεία για να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για βελτιστοποίηση ιστότοπου και βελτιωμένη ικανοποίηση των επισκεπτών.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, ένας ιστότοπος με καλή απόδοση είναι απαραίτητος για ξενοδοχεία που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις απευθείας κρατήσεις και να αυξήσουν τα έσοδα. Εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές, όπως συναρπαστικά γραφικά, απρόσκοπτες εμπειρίες κρατήσεων, βελτιστοποίηση για κινητά, εξατομίκευση και SEO, τα ξενοδοχεία μπορούν να δημιουργήσουν μια συναρπαστική παρουσία στο διαδίκτυο που οδηγεί σε μετατροπές. 

Οι απευθείας κρατήσεις όχι μόνο μειώνουν το κόστος πωλήσεων που σχετίζεται με τους OTA, αλλά και επιτρέπουν στα ξενοδοχεία να διατηρούν περισσότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που εξοικονομεί 15% σε προμήθειες αυξάνοντας τις απευθείας κρατήσεις από 30% σε 50% θα μπορούσε να έχει σημαντική ώθηση στα έσοδα, επιτρέποντας μεγαλύτερη επένδυση σε εμπειρίες και ανέσεις επισκεπτών. Δίνοντας προτεραιότητα στις απευθείας κρατήσεις, τα ξενοδοχεία μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη επιτυχία στον ανταγωνιστικό κλάδο της φιλοξενίας.